Планетите в астрологията

В допълнение към Земята, в Астрологията участват още 10 планети, а именно Слънцето, Луната (тези две светила се приемат за Планети в Астрологията), Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Малки небесни тела, като Лилит - Черната Луна,Селена - Бяла Луна, астероиди, Северен и Южен възел. Всяка планета има своята точна функция в наталната карта и представлява специфична енергия. Действието на планетата е повлияно от знака, който обитава. Проявява се главно в сферата на живота посочен от Дома, в който е позиционирана. Планетите са разделени в два класа: персонални планети (или бързодвижещи се планети, те оформят личния характер) и нелични планети ( или бавни планети, те повлияват на цели поколения). Персоналните планети са бързодвижещи защото им е необходимо малко време да преминат през Зодиакалния кръг (28 дни за Луната и 1 година и 220 дни за Марс). Неличните (колективни) планети са по-бавни и им трябват между 12 и 249 години, в зависимост от планетата, за да минат през целия Зодиак. Неличните (колективни) планети се наричат така, защото остават в Зодиакален Знак за години и тяхната енергия засяга едно или повече поколения. Заради това влиянието им върху конкретната личност е по-малко. Слънцето и Луната са два важни източника за информация върху основната пхсихология на индивида. Те са най-важните при интерпретацията на наталната карта и се наричат Светила защото са най-якрите планети.


Планета Символ Римско божество Гръцко божество Зодиакален знак Значение
Слънце Sol (Слънце) Apollo (Аполо) Ἥλιος (Хелиос) Ἀπόλλων (Аполо) ♌ Лъв Слънчево въплащение / Хелиос означава "слънце"
Луна 🌙 Луна Дияна Σελήνη (Селена) Ἄρτεμις (Артемида) ♋ Рак Лунно въплащение / Богиня на лова / Селена значи 'луна'
Меркурий Меркурий ʽἙρμῆς (Хермес) ♊ Близнаци / ♍ Дева Богът на съобщенията
Венера Венера Ἀφροδίτη (Афродита) ♉ Телец / ♎ Везни Богиня на секса и любовта
Марс Марс Ἀρης (Арес) ♈ Овен Бог на войната и кръвопролитието
Юпитер Юпитер Ζεύς (Зевс) ♐ Стрелец Лидер на олимпийските богове, Юпитер означава 'Небесен баща'
Сатурн Сатурн Κρόνος (Кронос) ♑ Козирог Бог на времето, лидер на титаните
Уран Уран Ουρανός (Уран) ♒ Водолей Въплащение на небето
Нептун Нептун Ποσειδῶν (Посейдон) ♓ Риби Бог на моретата
Плутон Плутон Ἅδης (Хадес) ♏ Скорпион Бог на подземния свят и смъртта
Слънце

Слънцето е управляващата планета за Лъв. Слънцето е звезда в центъра на нашата слънчева система, около която Земята и другите планети се въртят и ни дава топлина и светлина. Слънцето преминава през дванадесетте знака на зодиака по време на годишния си път. Затова позицията на Слънцето на рождения ден на човек определя това, което обикновено определяме като своя знак "слънце". Астрологически погледнато обикновено се смята, че Слънцето представлява съзнателното его, Аза и неговият израз, лична власт, гордост, лидерски качества и принципите на творчеството, спонтанност, здраве и жизненост. В съвременната астрология Слънцето е основният роден владетелят на петият дом. В китайската астрология, Слънцето представлява Янг, утвърждаващ принципа на мъжкото.
Луна

Луната е управляващата планета на Рак. Луната е достатъчно голяма, за да повлияе на Земята . Едната й страна винаги е обърната към Земята, а другата страна, известна като "далечната страна на Луната" е с лице към космоса. Астрологически погледнато Луната е свързана с емоционалното ни състояние, с несъзнателните навици, спомени, настроения и способността да реагираме и да се адаптираме към околните. Тя също така е свързана с майката, майчинските инстинкти, грижата за дома, необходимостта от сигурност . В медицината Луната е свързана с храносмилателната система, стомаха, гърдите, яйчниците и менструацията, и панкреаса. В съвременната астрология Луната е основният владетел на четвърти дом. Луната е свързана с Понеделник. В китайската астрология Луната представлява Ин, на принципа на пасивната и възприемчив женственост. В индийската астрология Луната се нарича Чандра и представлява ума и майката.
Меркурий

Меркурий е управляващата планета на Близнаци и Дева. В римската митология Меркурий е пратеник на боговете, свързва се със скоростта и бързината. Меркурий обикаля Слънцето най-бързо само 88 дни, около 7.33 дни във всеки знак от зодиака. Астрологически погледнато Меркурий се свързва с комуникация, манталитет, мислене модели, рационалност и разсъждения, адаптивност и променливост. Меркурий управлява образованието и обучението, журналистиката и писането, събиране на информация умения и физическа сръчност. В медицината планетата се свързва с нервната система, мозъка, дихателната система, щитовидната жлеза и сетивните органи. В съвременната астрология Меркурий се разглежда като владетел на третия и шестия дом. Това е планетата на изразяване и взаимоотношения ден за ден.В индийската астрология Меркурий се нарича Буда, свързано с буддхи ( "интелигентност"). В китайската астрология Меркурий представлява четвъртият елемент - вода, символизираща комуникация, интелект, и елегантност.
Венера

Венера е управляващата планета на Телец и Везни. В римската митология Венера е богиня на любовта и красотата. Венера обикаля около Слънцето за 225 дни, около 18,75 дни във всеки знак от зодиака. Венера е вторият по яркост обект в нощното небе след Луната. Астрологически погледнато Венера е свързана с хармония, устойчивост, красота, финес, солидарност, равенство и желанието да съчувства. Тя урежда романтични отношения, брак и бизнес партньорства, секс. С не я се свързват изкуството, модата и социалният живот. В медицината планетата Венера се свързва с областта на кръста, вените, щитовидните жлези, гърлото и бъбреците. В съвременната астрология Венера е представена като властелин на втори и седми дом. В китайската астрология Венера е свързана с метала, който символизира непреклонност и силна. В индийската астрология е известна като Shukra, свързва се с богатство и удоволствие. В скандинавскота езичество планетата е свързана с Фрея, богинята на любовта, красотата и плодородието.
Марс

Марс е управляващата планета на Овен. Марс е римският бог на войната и кръвопролитието, чийто символ е копие и щит. Марс обикаля около Слънцето в 687 дни, около 57,25 дни във всеки знак от зодиака. Това е и първата планета, която обикаля извън орбитата на Земята. Астрологически погледнато планетата Марс е свързана с доверие и самоутвърждаване, агресия, сексуалност, енергия, сила, амбиция и импулсивност. Марс управлява спорта, състезанията и физическите дейности като цяло. В медицината, Марс ръководи гениталиите, мускулната система, половите жлези и надбъбречните жлези. В съвременната астрология Марс е основният роден владетел на първия дом. В китайската астрология Марс се управлява от елемента огън, който е страстен, енергичен и приключенски. В индийската астрология Марс се нарича Мангала и се свързва с енергия, самочувствие и его.
Юпитер

Юпитер е управляващата планета на Стрелец. В римската митология Юпитер е представен като властелин на боговете, техен пазител и покровител, а символът му е мълния. Някои астрономи смятат, че той играе важна защитна роля. Юпитер обикаля около Слънцето за 11,9 години, прекарва почти една година (361 дни) във всеки знак от зодиака. Юпитер е четвърти по яркост обект в небето (след Слънцето, Луната и Венера). Астрологически погледнато планетата Юпитер е свързана с принципите на растеж, разширяване, просперитет и добър късмет. Юпитер управлява дългите пътувания, висшето образование, религията и закона. Той също така е свързан с желанието за свобода и проучване, хуманитарни и защитни роли, но и с хазарт и веселби. В медицината е свързан с черния дроб, хипофизната жлеза, и разпределението на мазнините. В съвременната астрология, Юпитер е основният роден владетелят на деветия дом. В китайската астрология Юпитер се управлява от елемента дърво, което се свързва с трудолюбие и надеждност. В индийската астрология, Юпитер е известен като Гуру и е известен като "велик учител".
Сатурн

Сатурн е управляващата планета на Козирог. В римската митология Сатурн е бог на земеделието, лидер на титаните, основател на цивилизациите, обществения ред. Известните пръстени на планетата Сатурн отразяват идеята за човешките ограничения. Сатурн обикаля около Слънцето за 29.5 години, около 2,46 години във всеки знак от зодиака. Астрологически погледнато Сатурн е свързан с прецизност, благородство, етика, обноски, високи цели, цел, кариера, големи постижения, всеотдайност, стабилност, добродетели, производителност, но също и с ограничения, граници, тревожност, практичност, реалност. Това се отнася до чувството за дълг, дисциплина, отговорност, включително и тяхната физическа и емоционална издръжливост по време на изпитания на дадено лице. В съвременната астрология това е основният владетел на десети дом. В китайската астрология Сатурн се управлява от елемента земя, който е топъл и щедър. В индийската астрология Сатурн се нарича Шани или "Сани", свързва се със забележителна кариера и дълголетие. Той също е и Носителят на препятствия и трудности.
Уран

Уран е управляващата планета на Водолей. В гръцката митология, Уран е олицетворение на небето. Уран обикаля около Слънцето за 84 години, около 7 години във всеки знак от зодиака. Астрологията свързва Уран с изобретателност, нови или неконвенционални идеи, индивидуалност, открития, изобретения, демокрация и революции. Уран управлява общества, клубове, както и всяка група, създадена въз основа на хуманитарни или прогресивни идеали. Уран е и планетата на внезапните и неочаквани промени, свобода и оригиналност. Когато става въпрос за медицина, се смята, че планетата Уран е свързана със симпатиковата нервна система, психичните разстройства, спазми и крампи. Уран е смятан от съвременните астролози за владетеля на единадесети дом.
Нептун

Нептун е най-модерната управляваща планета на Риби. В римската митология Нептун е богът на морето. 165 години са нужни на планетата Нептун, за да обиколи около Слънцето, остава около 14 години във всеки знак от зодиака. Модерните западни астролози свързват планетата Нептун с чувствителност, идеализъм и състрадание, но също така и с илюзия, объркване и измама. Нептун управлява болници, затвори, психични институции. В политически план планетата Нептун е свързана с възхода на националистическите движения в цяла Европа - Германия, Италия, Унгария, Ирландия, и Сърбия, които търсят независимост за народите си, вдъхновени от една легенда. Също така е свързан с възхода на социализма и началото на социалната държава. Нептун съвпада с утопичните идеали на комунизма . В медицината Нептун се свързва с таламуса, гръбначния стълб и тежки или мистериозни заболявания, и неврози. Нептун е смятан от съвременните астролози за владетеля на дванадесети дом.
Плутон

Плутон управляващата планета на Скорпион. В римската митология Плутон е богът на подземния свят и на богатството. 248 години са нужни на Нептун, за да направи пълен кръг на зодиака, но движението му е силно променливо, прекарва между 15 и 26 години във всеки знак. Най-често използваната дума за Плутон е "трансформация". Тя е свързана с властта, както и с необходимостта да си сътрудничи и да споделя с други. Планетата Плутон управлява големия бизнес и богатство, минното дело, хирургия и детективска работа, както и всяко начинание, което включва ровене под повърхността, за да излезе истината наяве. В медицината Плутон се свързва с регенеративни сили в организма, свързани с образуването на клетките и репродуктивната система. Съвременните астролози считат, че Плутон е основният владетелят на осми дом.
Церера

Церера е най-малката планетата-джудже в Слънчевата система, но е значително по-големия обект в астероидния пояс. Тя е била открита на 1-ви януари 1801 г. от Джузепе Пиаци, и е кръстен на Церера, римската богиня на отглеждане на растенията, прибирането на реколтата и майчина любов. Церера преминава през зодиака на всеки 4 години и 7 месеца. В митологията е римски еквивалент на гръцката богиня Деметра и е богиня на земеделието. Свързана е с репродуктивните проблеми на зрялата жена, както и бременността и други големи преходи в живота на жената, включително деветте месеца на бременността, семейни връзки и взаимоотношения. Церера е въплъщение независимите жени, които са често неомъжени. Црера като богинята, която има контрол върху природните ресурси и цикли, може астрологически да се счита за планетата на околната среда.Церера представлява скокът ни към едно бъдеще на екологична отговорност и знания. Като индикатор за околната среда за някои астролози тя носи вълната на бъдещето.

Астрология

Научете всичко за Астрологията - елементи, планети, домове и всичко останало!

Научете всичко!

Съновник

Какво сънувахте?

Асцендент

Какво представляват асцендентите? Асцендент е зодиакалният знак, който е изгрявал на източния хоризонт

Изчисляване на Асцендент

Число на живота

Дата на раждане:

Число на Името


Китайска зодия

Дата на раждане:

Таро карта на деня

Влюбените

Любовниците е представителна карта не само на важния житейски избор, но и за влюбените, двойките и другите видове партньорства, като ...

Прочетете още

Цитат на деня

Да бъдеш добър човек и да бъдеш добър гражданин не винаги е едно и също нещо.


Аристотел

Любовна съвместимост

Просто изберете Вашия знак и този на вашия партньор или любовен интерес.

+ =