Знаците на зодиака – откъде произлизат имената им

Знаците на зодиака – откъде произлизат имената им

← Астрология
Znacite.com
преди 2 седмици

Още от древни времена човечество се е опитвало да свърже космическите явления със събитията, случващи се в държавите и империите (глад, епидемии и войни). По-късно астрологията става част от медицината. Така древногръцкият философ и лечител Хипократ, известен в историята като „баща на медицината“, бил искрено убеден, че лекар, който не разбира знаците на зодиака и не е в състояние да направи индивидуален хороскоп на пациента, няма право да се нарича лекар. Знаците на зодиака до голяма степен определяли прогнозата за хода на заболяването и избора на лекарства.

Така, благодарение на древните знания, астролозите разделят еклиптиката, т.нар. зодиакален пояс, на 12 равни по време части. А зодиакалните знаци са получили името си по имената на големите съзвездия и имат строго определен период от време.  За начало на зодиакалния цикъл се смята датата на мартенското равноденствие. Частта от зодиака (съзвездието), в която се е намирало Слънцето в момента на раждането на даден човек, определя чертите на характера му и бъдещата му съдба.

Овен - Броенето на зодиите традиционно започва със зодия Овен. В това съзвездие Слънцето се появява, след като премине точката на пролетното равноденствие. То е наречено в чест на Овена, за чието златно руно са плавали героите от Елада - аргонавтите.

Телец - Най-почитаното от древните средиземноморски народи животно бил бикът (на латински Taurus). Това не е изненадващо, тъй като основният поминък на жителите на този регион е бил земеделието, а бикът е бил основният помощник в обработката на земята. Именно на него е кръстена и зодията Телец (Taurus).

Близнаци - В това съзвездие две ярки звезди са толкова близо една до друга, че не е чудно защо то е наречено на близнаците Кастор и Полюкс, синове на могъщия Зевс и красивата Леда.

Рак - В древногръцки времена в съзвездието Рак се е намирала точката на лятното слънцестоене. След като преминело през нея Слънцето, подобно на Рака, започвало да „гледа“ назад, денят започнал да се свива. Според мита огромен Рак нападнал Херакъл, когато той се борел с Лернейската хидра. Силният мъж го смазал, но съпругата на Зевс, богиня Хера, която мразела Херакъл, поставила Рака на небето.

Лъв - За древните египтяни асоциациите са прозаични - по това време стада лъвове, спасявайки се от горещината, масово мигрират от пустинята към долината на Нил. А Слънцето се премества в съзвездието Лъв по това време на годината.

Дева - Трудно е да се каже кого точно представлява съзвездието Дева. В различните версии това са Сфинксът и майката на Зевс - Рея, а понякога Девата се отъждествява с богинята на правосъдието Темида и дъщеря ѝ Астрея, символ на чистота и невинност. Девата често е изобразявана с житен клас в ръце, а Спика (в превод от латински „spica“ - житен клас) е името на най-ярката звезда в съзвездието.

Везни - Преди две хиляди години Слънцето е попадало в това съзвездие, когато настъпвало есенното равноденствие. Денят се изравнявал с нощта, Слънцето било в равновесие на небесните везни. А може би просто е било време да се претегли реколтата.

Скорпион - В края на есента Слънцето се „разболявало“, ставало бледо и слабо. Може би го е ужилило някое отровно същество от мита за небесния ловец Орион? А може би това е бил Фаетон, който паднал от огнената колесница на баща си, бога на Слънцето Хелиос, изплашен от Скорпион?

Стрелец - В древните звездни карти Стрелецът понякога е изобразяван като кентавър с две лица, подобно на римския бог Янус. Стрелецът символизира края на старата и началото на новата година, тъй като едното му лице гледа в миналото, а другото - в бъдещето.

Козирог - Козирогът е с тяло на козел и опашка на риба. Според легендата бог Пан (с крака на козел), покровител на овчарите, се уплашил от гиганта Тифон и се хвърлил във водата. Там му пораснала рибешка опашка и станал воден бог, предвестник на бурите и дъжда.

Водолей - Легендите на много древни народи за Всемирния потоп са свързани с Водолея. В Египет съзвездието Водолей се е наблюдавало в дните, когато река Нил е била най-пълноводна.

Риби - Времето когато Слънцето навлизало в това съзвездие, било време на богат риболов - важен момент в живота на Средиземноморието.

684гледания
Последни статии
вижте още
Детски хороскоп според годината на раждане (Китайски хороскоп) – кратка характеристика на дететоДетски хороскоп според годината на раждане (Китайски хороскоп) – кратка характеристика на детето

Разберете повече за характера на Вашето дете според Китайския хороскоп и неговата древна мъдрост.

Кои са най-смелите представители на зодиакаКои са най-смелите представители на зодиака

Най-героичното качество на човешката душа е смелостта. Храбростта и смелостта са възпети от най-добрите поети и писатели. „С цената на смелостта се достига прогресът!“ - казва Виктор Юго. Смелите хора са обичани и уважавани повече...hero
Гледане на кафе

Иcĸaтe ли дa cи глeдaтe нa ĸaфe? Beчe нe e нyжнo дa xoдитe пpи вpaчĸa или дa тъpcитe глeдaчĸи oт ceвepнa или южнa Бългapия.

Гледане
tarrot-yes-no
Гледане на Таро

Търсите бърз отговор на труден въпрос? Таро картите ще ви помогнат да го намерите!

Гадание
hero
Гледане за Числата от лотарията

Ако ви трябва вдъхновение, можете да използвате това гледане за да Ви изчисли с какви числа да играете.

Гадание
hero
Книга на съдбите

Кликнете върху желаната категория и ще видите списък с въпроси, на които Книгата на съдбите е готова да отговори.

Гадание

Съновник

Какво сънувахте снощи?

Последно сънувани

Съвместимост

potencialen-luboven-partnior
Потенциален любовен партньор

Някога писали ли сте Вашето име + това на човека, по когото си падате, за да видите как изглеждат заедно?

Изчисляване
suvmestimost na imenata
Съвместимост на имената

Някога писали ли сте Вашето име + това на човека, по когото си падате, за да видите как изглеждат заедно?

Изчисляване
suvmestimost na imenata
Съвместимост за приятелство

Ще бъдете ли приятели завинаги? Научете как най-добре да се справите с приятелите си и да извлечете максимална полза от връзката си!

Изчисляване
lubovna savmestimost
Любовна съвместимост

Разберете дали с партньора си сте сродни души, най-добри приятели или рецепта за катастрофа.

Изчисляване

Таро гадания

Намерете отговорите на вашите най-дълбоки, горещи въпроси с безплатни гледания на Таро за всяка тема – любов, кариера или всеки въпрос без отговор! Но как Таро може да ви помогне да ви напътства и да ви разкрие истини?

Ежедневно гледане

Започването на всеки ден с това гледане на Таро е чудесен начин да се подготвите за всички възможности - и да избегнете възможните капани. Направете своето гледане и получете прозрение за предстоящия ден!

Гледане
Ежедневно гледане за любов на Таро

Разберете какво ви очаква всеки ден в романтичен план с помощта на любовното си четене на Таро. Гореща среща? Драма? Самотна вечер? Разберете какво да очаквате сега...

Гледане
Да / Не таро

Търсите бърз отговор на труден въпрос? Това популярно таро гледане Ви дава прост отговор - да или не.

Гледане


Няма проблем, който да няма решение! Ако наистина няма решение , значи не е проблем!

неизвестен