Аспекти

aspekti

Когато погледнете рождената си карта, може да се запитате:  Какви са всички тези линии? Последователните ъгли, които тези линии създават, са известни като "аспекти" и са важни фактори за вашата астрологична структура. Ето какво трябва да знаете за аспектите и как да ги разберете в рождената си карта според астролозите.

Планетарните аспекти в астрологията.

Петте основни аспекта в астрологията са съвпади, секстили, квадрати, тригони и опозиции. По-нататък ще разгледаме какво означава всеки от тях, но по същество аспектът представлява връзка между позициите на две планети една спрямо друга (напр. Слънцето съвпада с Венера).

Всяко отношение на аспекта говори за определена тема - в някои аспекти се усеща малко повече напрежение, което може да даде възможност за растеж, а в други аспекти може да има малко повече лекота, което може да предложи допълваща енергия.

Можем да определим тези аспекти в собствените си карти, но ежедневно планетите на небето винаги образуват аспекти, които влияят на енергията на деня. Аспектите са важни и когато мислим за астрологичната съвместимост между двама души.

Ползата от разбирането на аспектите, дори и малко, е, че можете да осъзнаете своите квадрати, опозиции и секстили (и влиянието, което те оказват върху живота ви). С помощта на знанието можете да се опитате да се примирите с това, което сте. Осъзнаването ви позволява да подчертаете силните си страни и да се справите със слабостите си.

Имайки предвид това, ето един кратък преглед на петте основни аспекта, които можете да видите в картата, и какво представляват те:

Съвпади

Съвпад се получава, когато две планети се подреждат една до друга в един и същи знак (освен ако не са много близо до куспидата, средата между два знака), близо до един и същи градус, точните съвпади са най-силни.

Когато планетите са в съвпад, техните енергии се смесват, засилвайки темите, свързани с тези планети и знака, в който се намират. Това е много важно, тъй като може да промени цялостното въздействие на тази планета в картата и живота на човека.

Например, ако човек има Венера до Слънцето си, казва тя, това оказва значително влияние върху личността му. "Един Овен, например, с Венера до Слънцето си, ще бъде коренно различен от Овен, който има Марс до Слънцето си (или няма планети до Слънцето си)".


Макар че обикновено се смята, че съединенията са благоприятни, това може да зависи от участващите планети.  Съединенията, включващи Венера или Юпитер, вероятно са по-благоприятни от тези, включващи Марс или Сатурн например. Но всички съвпадения, дори и отрицателните, имат определена цел в живота на душата. Те ни помагат да израстваме, да се учим и ни дават определени черти и умения, които са уникално ценни за пътуването ни тук.

Секстили

Секстилите се появяват, когато планетите се намират на 60 градуса  една от друга. Тъй като знаците, отдалечени на два знака един от друг, се допълват и "се разбират", секстилите се смятат за благоприятни аспекти, при тях енергиите работят хармонично заедно. (Допълващите се знаци са земни и водни знаци или огнени и въздушни знаци.)

Знаците и планетите, участващи в секстил, обикновено разкриват положителните си енергии или положителните си страни един на друг и могат да бъдат използвани синергично. Например Марс, участващ в секстил, обикновено дава действие, смелост и инициатива на другата планета, участваща в секстила.

Квадрати

Квадратите често се смятат за най-трудния, неудобен или предизвикателен аспект в астрологията. Те се образуват, когато планетите се намират на 90 градуса (три знака) една от друга. Енергиите ще се сблъскат, защото не само елементите са несъвместими (вода и въздух, например), но и знаците ще са под една и съща "модалност" (кардинална, фиксирана или променлива), така че там може да има известна конкуренция.

Например - някой може да има Венера на своя асцендент (изгряващ знак). Това е много благоприятно разположение, но ако тя е в квадрат със Сатурн или Марс, ще се държи по съвсем различен начин, отколкото ако образува тригон с Юпитер.

Квадратите често водят до това, че въпросните планети показват по-скоро своите предизвикателни или сенчести страни, отколкото своите благоприятни страни една на друга. Резултатът е, че квадратите създават съпротива, разочарование и конфликт, като по-негативната или доминираща планета в квадрата обикновено оказва по-очевидно влияние.

Въпреки че квадратите са отрицателни аспекти, все пак е важно да ги признаваме и да работим с тях, те ни дават възможност да извадим на светло сенките си, за да се подобрим.

Тригони

Тригоните се образува от планети, които се намират на разстояние 120 градуса (четири знака) една от друга. Знаците, които са на разстояние четири знака, винаги са от един и същи елемент, което прави триединството по-благоприятен и хармоничен аспект. Те работят заедно дори по-добре от секстилите.

Например наличието на тригон на Венера (планетата на любовта) с Юпитер (планетата на късмета) може да означава, че в живота си ще имате късмет в любовта.

Съществува и възможността да имате "голям тригон", който се получава, когато имате три планети, образуващи равностранен триъгълник в картата си. "Ако имате по една планета във всеки знак в елемента (в рамките на 120 +/- 10 градуса една от друга), имате голям тригон, който е голяма благословия и позволява на енергията да тече лесно между трите планети", казва Бъд пред mbg. Това води до "забележителни дарби" при тези хора, като естеството на тези дарби зависи от въпросните планети и знаци.

Опозиции

И накрая, но не на последно място, имаме опозициите, които се образуват, когато планетите се намират на 180 градуса една от друга. (Ще видите, че те се намират точно една срещу друга в картата ви.)  Това обикновено се счита за предизвикателен аспект,  но малко по-благоприятни от квадратите. 

Противопоставянето може да доведе до "люлеене" на енергия в личността на човека. Те могат да доведат до люшкане от една крайност в друга, което може да е неприятно или разочароващо, но всъщност е съвсем естествено, когато хората имат множество опозиции в картите си.

Противоположните знаци обаче се характеризират с елементарна съвместимост. "Земните знаци са противоположни на водните, а огнените - на въздушните. Това е една от причините, поради които опозициите са малко по-лесни за управление от квадратите." Ключът към управлението на опозиция е да се използва елементарната съвместимост на двете планети.

Извод

Ако само познаването на слънчевия Ви Знак вече не ви е достатъчно, разбирането на аспектите в картата ви ще ви даде още по-дълбоко разбиране на рождената ви карта, а впоследствие и на самите вас. А когато разберете как тези аспекти влияят на вашите силни и слаби страни, ще бъдете по-добре подготвени да работите с тях, а не срещу тях.

 

гледания


hero
Гледане на кафе

Иcĸaтe ли дa cи глeдaтe нa ĸaфe? Beчe нe e нyжнo дa xoдитe пpи вpaчĸa или дa тъpcитe глeдaчĸи oт ceвepнa или южнa Бългapия.

Гледане
tarrot-yes-no
Гледане на Таро

Търсите бърз отговор на труден въпрос? Таро картите ще ви помогнат да го намерите!

Гадание
hero
Гледане за Числата от лотарията

Ако ви трябва вдъхновение, можете да използвате това гледане за да Ви изчисли с какви числа да играете.

Гадание
hero
Книга на съдбите

Кликнете върху желаната категория и ще видите списък с въпроси, на които Книгата на съдбите е готова да отговори.

Гадание

Съновник

Какво сънувахте снощи?

Последно сънувани

Съвместимост

potencialen-luboven-partnior
Потенциален любовен партньор

Някога писали ли сте Вашето име + това на човека, по когото си падате, за да видите как изглеждат заедно?

Изчисляване
suvmestimost na imenata
Съвместимост на имената

Някога писали ли сте Вашето име + това на човека, по когото си падате, за да видите как изглеждат заедно?

Изчисляване
suvmestimost na imenata
Съвместимост за приятелство

Ще бъдете ли приятели завинаги? Научете как най-добре да се справите с приятелите си и да извлечете максимална полза от връзката си!

Изчисляване
lubovna savmestimost
Любовна съвместимост

Разберете дали с партньора си сте сродни души, най-добри приятели или рецепта за катастрофа.

Изчисляване

Таро гадания

Намерете отговорите на вашите най-дълбоки, горещи въпроси с безплатни гледания на Таро за всяка тема – любов, кариера или всеки въпрос без отговор! Но как Таро може да ви помогне да ви напътства и да ви разкрие истини?

Ежедневно гледане

Започването на всеки ден с това гледане на Таро е чудесен начин да се подготвите за всички възможности - и да избегнете възможните капани. Направете своето гледане и получете прозрение за предстоящия ден!

Гледане
Ежедневно гледане за любов на Таро

Разберете какво ви очаква всеки ден в романтичен план с помощта на любовното си четене на Таро. Гореща среща? Драма? Самотна вечер? Разберете какво да очаквате сега...

Гледане
Да / Не таро

Търсите бърз отговор на труден въпрос? Това популярно таро гледане Ви дава прост отговор - да или не.

Гледане

Астрологични статии

Детски хороскоп според годината на раждане (Китайски хороскоп) – кратка характеристика на детето
Детски хороскоп според годината на раждане (Китайски хороскоп) – кратка характеристика на детето

Разберете повече за характера на Вашето дете според Китайския хороскоп и неговата древна мъдрост.

Какво червило отива на Вашата зодия
Какво червило отива на Вашата зодия

Ако се колебаете какъв цвят червило да си вземете и не сте сигурни кое най-много ще Ви отива, доверете се на звездите! Вижте кой оттенък приляга на зодията Ви най-добре, за да бъдете неотразима навсякъде!

Знаците на зодиака – откъде произлизат имената им
Знаците на зодиака – откъде произлизат имената им

Астрологията е най-старата наука. Най-старият хороскоп, известен на историците, е намерен в библиотеката на древна Месопотамия и е създаден 3000 години преди Христа. А самата астрология, като наука за влиянието на звездите върху човешкия живот,...

Старостта е най-неочакваното в живота, което ни чака.

Лев Троцки