Ретроградни планети

По дефиниция една планета е ретроградна, когато се движи назад по небето. В астрологията обаче значението на ретроградното движение е много по-дълбоко и сложно от просто видимото движение.

В астрономически план ретроградните движения се случват, когато Земята преминава покрай други планети или е подмината от тях. Подобно на привидното движение на Слънцето през зодиака, планетата, която привидно се движи назад, е илюзия, тъй като планетите винаги се въртят около Слънцето в една и съща посока. Привидното ретроградно движение се дължи на относителната разлика в скоростта. Това е нещо подобно на ситуацията, когато седите на светофар и колата до вас потегли неочаквано - може да се окаже, че настъпвате спирачките заради временното усещане, че се движите назад. По същия начин, когато планетите са в най-близко приближение до Земята, се появява видимо ретроградно движение. Накратко, ретроградното движение е илюзорен страничен ефект от близостта на планетите.

А ретроградното движение не е просто движение назад. Преди и след собствената ретроградност планетите всъщност правят широки лупинги от еклиптиката, при които движението им варира както във вертикално, така и в хоризонтално измерение. Съществуват осем основни форми на тези примки в зависимост от връзката между мястото на конкретната ретроградна фаза и местоположението на възлите на планетата (местата, където орбитата на планетата пресича земната орбита или равнината на еклиптиката).

Значение на ретроградността в астрологията

В астрологичен план, когато се опитваме да разберем значението на ретроградното движение на планета, първото нещо, което трябва да отбележим, е, че това е доста рядко явление. Огромната част от движението на планетите е директно, така че директното става "нормално". През повечето време планетите се движат напред по еклиптиката или относително успоредно на нея, която можем да си представим като главна магистрала.

Просто защото е в разрез с нормалния поток, ретроградното движение представлява изключение или може би дори предизвикателство за това усещане за нормалност. Но тъй като ретроградните планети изобщо се отклоняват от главната магистрала, може би е по-подходящо да мислим за тях като за търсачи или изследователи, които пътуват по небесните пътища в търсене на нещо, което не е достъпно по главната магистрала.

Видове ретроградни планети

Поради различните форми на примките, съществуват поне осем различни вида ретрогради за всяка от планетите. Тези цикли се различават по форма много повече при планетите, които са най-близо до Земята.

По време на съответните си ретрогради Венера, Меркурий и Марс се приближават до Земята по-близо от Слънцето, прониквайки във вътрешното пространство на сърцето на нашата система. Тези ретрогради са по-екстремни по отношение на разстоянието, на което планетата се отдалечава от еклиптиката, което прави формата на техните примки по-пресилена. Така че можем да тълкуваме ретроградите на Венера, Меркурий и Марс като най-лични, най-предизвикателни и изискващи най-големи корекции.

Юпитер и Сатурн са ретроградни по-често, в около една трета от случаите, и формите на циклите им са по-сплескани и по-малко екстремни. Така че можем да тълкуваме тези ретрогради като малко по-малко лични, по-малко предизвикателни като цяло и изискващи по-малки корекции. Външните планети са ретроградни в около 40% от случаите, така че при повечето хора поне една от тях е ретроградна.

Ефекти на ретроградността

Тъй като ретроградното движение е толкова радикално различно от нормалното, не е изненада, че много хора често го преживяват като разрушително. Въпросът е дали смущението само по себе си е нещо лошо. Изглежда, че излизането от утъпкания път би могло да се преживее като по-малко разрушително, когато знаем, че то предстои, и го планираме, като предвидим известна свобода на действие. Изглежда също така, че намаляването на очакванията ни, приемането на по-малко дадености и по-голямата наблюдателност са полезни практики.

Тъй като знаем, че ретроградното движение е страничен ефект от близостта, може би всички проблеми, които възприемаме по време на ретроградните движения, се дължат поне донякъде на това, че сме твърде близо до някого или нещо, за да го видим обективно. И така, какво да правим? Да не бързаме, да се отдалечаваме и да променяме гледната точка може да се окаже много полезно. В крайна сметка промяната на гледната точка може да ни даде достъп до възможност, която иначе бихме пропуснали. Погледнато от тази гледна точка, може би ретроградните премеждия могат да си заслужават - дори да бъдат трансформиращи.

Ретроградни планети в рождената (натална) карта

Ретроградните планети в рождената карта означават човек, който от време на време трябва да се отклонява от нормата. Повечето хора имат две или три ретроградни планети в рождената си карта. При ретрограден Меркурий, Венера или Марс може да има фокус или акцент върху вътрешния живот или човек да има склонност да възприема нещата много субективно по отношение на делата на тази планета. При ретрограден Юпитер и Сатурн човек може да се чувства не в крак с доминиращата култура или да изпитва силно желание да извърши промяна в обществото. Външните ретроградни планети могат да означават поколенчески или междукултурни сили в живота на човека, които го карат да се чувства донякъде извън контекста на съвременните тенденции. Повече от три ретроградни планети се срещат сравнително рядко и означават човек, който до голяма степен не е в крак с околния свят - и е силно отдаден на намирането на собствен път в живота.

гледания


hero
Гледане на кафе

Иcĸaтe ли дa cи глeдaтe нa ĸaфe? Beчe нe e нyжнo дa xoдитe пpи вpaчĸa или дa тъpcитe глeдaчĸи oт ceвepнa или южнa Бългapия.

Гледане
tarrot-yes-no
Гледане на Таро

Търсите бърз отговор на труден въпрос? Таро картите ще ви помогнат да го намерите!

Гадание
hero
Гледане за Числата от лотарията

Ако ви трябва вдъхновение, можете да използвате това гледане за да Ви изчисли с какви числа да играете.

Гадание
hero
Книга на съдбите

Кликнете върху желаната категория и ще видите списък с въпроси, на които Книгата на съдбите е готова да отговори.

Гадание

Съновник

Какво сънувахте снощи?

Последно сънувани

Съвместимост

potencialen-luboven-partnior
Потенциален любовен партньор

Някога писали ли сте Вашето име + това на човека, по когото си падате, за да видите как изглеждат заедно?

Изчисляване
suvmestimost na imenata
Съвместимост на имената

Някога писали ли сте Вашето име + това на човека, по когото си падате, за да видите как изглеждат заедно?

Изчисляване
suvmestimost na imenata
Съвместимост за приятелство

Ще бъдете ли приятели завинаги? Научете как най-добре да се справите с приятелите си и да извлечете максимална полза от връзката си!

Изчисляване
lubovna savmestimost
Любовна съвместимост

Разберете дали с партньора си сте сродни души, най-добри приятели или рецепта за катастрофа.

Изчисляване

Таро гадания

Намерете отговорите на вашите най-дълбоки, горещи въпроси с безплатни гледания на Таро за всяка тема – любов, кариера или всеки въпрос без отговор! Но как Таро може да ви помогне да ви напътства и да ви разкрие истини?

Ежедневно гледане

Започването на всеки ден с това гледане на Таро е чудесен начин да се подготвите за всички възможности - и да избегнете възможните капани. Направете своето гледане и получете прозрение за предстоящия ден!

Гледане
Ежедневно гледане за любов на Таро

Разберете какво ви очаква всеки ден в романтичен план с помощта на любовното си четене на Таро. Гореща среща? Драма? Самотна вечер? Разберете какво да очаквате сега...

Гледане
Да / Не таро

Търсите бърз отговор на труден въпрос? Това популярно таро гледане Ви дава прост отговор - да или не.

Гледане

Астрологични статии

Кои са 5-те най-богати зодии
Кои са 5-те най-богати зодии

След анализиране на списъци с милионери по цял свят, се оказва, че 5 зодии успяват да станат най-успешни в бизнес средите.

Знаците на зодиака – откъде произлизат имената им
Знаците на зодиака – откъде произлизат имената им

Астрологията е най-старата наука. Най-старият хороскоп, известен на историците, е намерен в библиотеката на древна Месопотамия и е създаден 3000 години преди Христа. А самата астрология, като наука за влиянието на звездите върху човешкия живот,...

Детски хороскоп според годината на раждане (Китайски хороскоп) – кратка характеристика на детето
Детски хороскоп според годината на раждане (Китайски хороскоп) – кратка характеристика на детето

Разберете повече за характера на Вашето дете според Китайския хороскоп и неговата древна мъдрост.

Няма проблем, който да няма решение! Ако наистина няма решение , значи не е проблем!

неизвестен